Globális nézettség:

Nyikom starthely (teszt) időjárása:

Képtárunk:

Videótárunk:

 

2. bejegyzés:

Szlovákia - Suchá Belá

 

Időpont: 2007. június 3.
Utazás időtartama: ~2 óra (180km)
Szintemelkedés: ~400 m
Túra időtartama: ~5 óra
Nehézség: **
Felszerelés: vízálló, de lélegző öltözet ajánlott + alap túrafelszerelés
Segítség:1.,Online turista térkép 2.,Időjárás előrejelzés

 

A túrát a Gárdonyi Géza Általános Iskola természetbarát tanárai közül Veres Jenő szervezte meg. A cél 1 busznyi lelkes résztvevő összetoborzása volt. A Nyikom HTK tagjai közül Anita, Tibor, István és jómagam (Péter) jelentkeztünk a túrára. Kényelmes reggeli indulással (kb. 7:00) már 9 óra körül ott is voltunk a podlesoki fizetős parkolóban. Útközben szemergett az eső, de abban bíztunk, hogy eláll, mire odaérünk. Ez a remény teljesen szertefoszlott mikor leszáltunk a buszról. Esőkabátokban (sokan anélkül) álldogáltunk a bejárat előtt, mert a kempingen való áthaladásért fizetni kellett.(A szlovák pénztáros nem beszélt semmilyen idegen nyelven).

 

Kis fényképezgetés és tanakodás után a zöld turistajelzésen haladva elértük a szurdok bejáratát. Már itt látható, hogy az idetévedő túrázóknak csodálatos élményben lesz részük. Az óriási fenyők és sziklák, valamint a fehér kavicsos patakmeder átlag fölötti látványt nyújtottak. Utunk elején fából készült lépcsős hidak és a sziklákhoz erősített láncok segítették az előrehaladást. (Még az eső is elállt.) Ahogy haladtunk felfelé egyre embert próbálóbb akadályok jelentkeztek. Uszadék fák, kidőlt fenyők, óriási vaslétrák és vaslépcsők. A kb. 40 fős (25 diák-15 felnőtt) csapatnak a 2/3-a nem járt még hasonló helyen, így az első 10 m magas vaslétra megmászása után az adrenalintól felbátorodva, csurom vizesen, mosolyogva küzdötték le az akadályokat. A felfelé vezető úton áthaladtunk patakvájta barlangokon,vízesések fölé épített hidakon, majd sziklatálcákon és doronglétrákon egyensúlyozva elértük a szurdok csúcsát (956 m).

 

A csodálatos vízesésekkel és szűk járatokkal tarkított kanyont egy átlagos tátrai bükk- és fenyőerdő váltotta föl. Itt fent ettünk-ittunk (már aki hozott magával), és tovább haladtunk a sárga majd piros jelzésen. Ahogy lefelé ereszkedtünk mókusokat láttunk és védett virágokat találtunk, (pl. boldogasszony papucsa) így a kirándulás szemléletfejlesztő része is megvolt :-). 16:30 körül napsütéses időben megérkeztünk a kempingbe, megebédeltünk az ottani vendéglőben, majd elindultunk hazafelé. A szurdoktúra felejthetetlen élmény volt és javaslom mindenkinek, akinek nincs tériszonya, szereti a kihívásokat és volt már a lábán túracipő. A végén megjegyezném, hogy egy rutinos túrázó ezt a távot könnyedén megjárja 3 óra alatt.

További képek:   Írta és szerkesztette: Sándor Péter

 
Utolsó frissítés: 2012. január 28.
Minden jog fenntartva © 2008-Nyikom HTK