Globális nézettség:

Nyikom starthely (teszt) időjárása:

Képtárunk:

Videótárunk:

 

Helyi tapasztalatok azoknak, akik még nem ismerik kellőképpen a hegyet!

DNy-i szélben a lejtőt a starthely felett egy lefutó gerinc felezi meg, ami miatt erősen változik a feláramlás erőssége. A Nyikom csúcstól a Muzsla felé haladva a levegő erősen turbulenssé válik. Kiemelkedés esetén a Gombás-tető, vagy a vár felett érdemes termiket keresni. Itt megfelelő leszálló is található.

Ny, ÉNy-i szélben a magasság növekedésével arányosan egyre hátrább merészkedhetünk. A Muzslára akkor biztonságos elindulni, ha már a Muzsla mögötti hegyekre rálátunk. A Nyikom és a Muzsla-gerinc között, egy nagyobb völgy fut le Pásztó felé, ami erős szél esetén nívószinthez közeledve egyre gyorsabb légáramlást okoz. Sokan szálltak már emiatt fára.

É, ÉK-i  szélben a Nyikom északi oldalát lejtőzve csak kellő magasságból indulhatunk a Muzsla felé. A Muzsláról visszafelé, a szembeszél és a Nyikom rotorja miatt nehéz a lejtőre visszatérni. Az első alkalmasnak látszó leszálló, a négyzet alakú Bika-rét, ami azonban erősen lejt Pásztó irányába. A Muzsla gerinc déli végén emelkedő Nagykoncsúr jelenthet ideális esélyt termikelésre. Itt Szurdokpüspöki felé megfelelő leszállókat is találunk.

Esős hidegfront után alacsony a felhőalap, ezért könnyen beszívódhatunk egy sötét felhő gyomrába, amelyből a gerinc mögötti leáramlásban alacsonyan érünk ki. Ekkor a Havas leszállója tűnik a legelérhetőbbnek. Vigyázz! Ott sok a bokor. Hidegfront után, amikor a felhők szétoszlanak a szél megerősödik, néha viharossá fokozódik. Ezt sokszor lejtőzés közben vesszük észre. Ha már előre nem haladunk, ne próbáljunk meg mindenáron visszatérni a gerinc elé. Emelkedjünk, amíg lehet, és hátszélben célozzuk meg a Havast. Sokan repülték meg első távjukat a beerősödő szél miatt, és többen landoltak a gerincen egy fa tetején, mert nem értek vissza a lejtőre.

 

 
Utolsó frissítés: 2012. január 22.
Minden jog fenntartva © 2008-Nyikom HTK